Det här är Triathlon

 

Triathlon är en uthållighetsidrott där momenten simning, cykel och löpning utförs i en följd. Idrottare i Frankrike började under 1920-talet att tävla inom flera discipliner i följd, bland annat simning-cykel-löpning. Dessa tävlingar genomfördes på relativt korta distanser.

Triathlons födelse brukar dock anges till 1978 då några marinofficerare på Hawaii slog vad om vem som var den bäst tränade idrottaren av simmaren, cyklisten och löparen. Man bestämde sig för att avgöra vadet genom att slå ihop ögruppens längsta tävlingar inom respektive gren: Waikiki Roughwater Swim, 3860 meter, Oahu Around the Island Bike Race, 180 km (ovetandes om att detta egentligen var en tvådagarstävling), och Honolulu Marathon, 42 km. John Collins, som bjöd in till arrangemanget skrev:

”Whoever finishes first, we’ll call him the Ironman.”

Ryktet om tävlingen spred sig snabbt och succén var ett faktum. Ironman Hawaii World Championship arrangeras varje år och är de flesta triathleters stora mål. Varje år försöker mer än 70 000 personer kvala till de 1800 startplatserna.

 

Utöver Ironman tävlas det även på kortare distanser. Dessa hålls ihop av ITU som har gjort triathlon till en Olympisk idrott.

Triathlon är idag Sveriges och en av världens snabbast växande idrotter.

×